Полезна информация

Какво трябва да знам преди да пътувам в чужбина?

1. Какво е Международен роуминг?

Услугата Международен роуминг Ви дава възможност да ползвате вашия мобилен номер, когато пътувате в чужбина. Можете да инициирате изходящи повиквания, да приемате входящи обаждания, както и да изпращате и получавате кратки съобщения в мрежите на повече от 500 чуждестранни оператора от над 210 държави, с които Мтел има роуминг споразумения. Имате възможност да използвате и мобилен интернет в мрежите на повече от 430 оператора от 200 държави. Цената за минута входящ и изходящ разговор, мобилен интернет, както и за изпращане на кратко съобщение в условията на международен роуминг зависят от условията на избраната от Вас роуминг тарифа.

2. Как да активирам услугата Роуминг?

Всеки клиент на договор към Мобилтел, при който е налице възможност за ползване на услугата международен роуминг, може да я активира първоначално като:

 • подпише приложение за избор на тарифен план в Мтел магазин
 • изпрати SMS на съответния кратък номер за избрания роуминг тарифен план
 • се свърже със Сътрудник обслужване на клиенти на *88.

Пълна информация относно условията на роуминг тарифните планове може да намерите тук.

За Прима клиентите на предплатени планове „Парти“ и „Стандарт“ услугата роуминг е активирана по подразбиране

3. Какви са цените?

Цената за минута входящ и изходящ разговор, за изпращане на кратко съобщение и за мобилен интернет в условията на международен роуминг, се определя от роуминг тарифните планове на Мтел. Тази цена зависи от зоната, в която попада държавата, съгласно избраната от Вас роуминг тарифа, а за изходящите повиквания - и от направлението им.

Препоръчваме Ви да се запознаете с цените когато планирате пътуване извън България, за да изберете роуминг тарифния план или пакет, който предлага най-добри условия в държавата, в която пътувате.

 

4. Лимит за мобилен интернет в роуминг:

За мобилен интернет в роуминг автоматично е активиран лимит от 117 лв. с ДДС. При достигане на посочената сума, достъпът до мобилен интернет в роуминг се преустановява до началото на следващия таксуващ период. Гласовите повиквания и кратките съобщения не се ограничават. 

Ако имате нужда от повече трафик за мобилен интернет в чужбина и сте абонат на договор, можете да премахнете лимита си. Това може да бъде направено по няколко начина:

 • През www.mtel.bg или в магазините на Мтел.
 • Чрез SMS на номер 17832 с произволен текст (краткото съобщение към 17832 е безплатно от България и се таксува според роуминг тарифния план от чужбина).
 • Чрез автоматичното меню при  безплатно (от ЕС) обаждане на номер +35988137 (от роуминг) и 088137 от България.

Ако сте клиент с предплатена карта, можете да премахнете лимита си, като изпратите SMS на 17834 с текст "stop" (краткото съобщение към 17834 е безплатно от България и се таксува според роуминг тарифния план от чужбина). 

Всеки клиент (на договор или с предплатена карта) получава уведомителни SMS-и при достигане на 80% и 100% от лимита за мобилен интернет в роуминг. 

Информация за използваната сума от лимита можете да получите с безплатно обаждане на номер +35988137 (за страните от ЕС).

5. Обслужване на клиенти в чужбина:

 • през www.mtel.bg.
 • на номер +35988137, безплатен от страните в ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, в останалите държави тарифирането е според роуминг тарифния план (като обаждане към България).
  • Страни от Европейския съюз:
   • Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Гибралтар, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Карибски о-ви (Мартиника, Гваделупа, Френска Гвиана), Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия, Швеция.

6. Как да избегна  неволно използване на мобилен интернет в чужбина?


Преди да заминете в чужбина е желателно да промените настройките на Вашето устройство, така че да избегнете възможния нежелан трафик. Повече информация можете да намерите, като се свържете със Сътрудник обслужване на клиенти *88 или, като посетите магазин на Мтел.

7. Как да избегна нежелан роуминг, ако живея в пограничен район?


Ако се намирате в пограничен район на България и желаете да предотвратите неволно регистриране в мрежата на чужд оператор, е необходимо да преминете на "ръчен" режим (manual) и да изберете Мтел за Ваша мрежа.