Националната хокейна лига е тук

Финалните двубои за купа „Стенли“ – директно по
Mtel Sport 2

Националната хокейна лига на САЩ и Канада по Mtel Sport 2

Националната Хокейна Лига (NHL) идва в България на връх своя 100-годишен юбилей. Най-силното клубно състезание по хокей на лед в света събира на едно място най-добрите клубове от Съединените щати и Канада.

Българските зрители ще могат да се насладят на страхотни и вълнуващи срещи с участието на най-големите звезди на хокея от Северна Америка. Всяка година сезонът започва от началото на октомври и продължава до април следващата година. Отборите играят 82 мача по време на шампионата за купата „Стенли“.

В края на сезона се класират общо 16 отбора, които играят плейофи в две т. нар. конференции – Източна и Западна. Победителите във всяка от тях се изправят един срещу друг в двубой за легендарната купа „Стенли“.


Седемте мача, които ще решат всичко

Тази година вече достигнахме до най-съдбовния момент. Победителите от Източната конференция Питсбърг Пенгуинс се изправят срещу шампиона на Запада – Нешвил Предетърс. Пингвините от Питсбърг започнаха добре съревнованието още в края на месец май. Хищниците обаче няма да се предадат толкова лесно.

Ето как ще протече епичното надиграване между тези два състава:

NHL
 • 29 май, Нешвил Предетърс – Питсбърг Пенгуинс
 • 31 май, Нешвил Предетърс – Питсбърг Пенгуинс
 • 3 юни, Питсбърг Пенгуинс – Нешвил Предетърс
 • 5 юни, Питсбърг Пенгуинс – Нешвил Предетърс
 • 8 юни, Нешвил Предетърс – Питсбърг Пенгуинс
 • 11 юни, Питсбърг Пенгуинс – Нешвил Предетърс
 • 14 юни, Нешвил Предетърс – Питсбърг Пенгуинс

Предисторията на големия сблъсък


„Пингвините” спечелиха Източната конференция в седем изтощителни мача срещу Отава Сенатърс и може да се превърнат в първия отбор, спечелил титлата в две поредни години след Детройт Ред Уингс през 1997 и 1998 г. Нешвил се класира за първи път на финал в лигата благодарение на успеха в шест мача срещу Анахайм Дъкс.

Разликата между двата отбора при влизането в плейофите беше огромна – Питсбърг спечели 111 точки срещу 94 на Нешвил. Но досега в елиминациите стана ясно, че предварителните прогнози и очаквания не са особено валидни. Mtel Sport 2 ще покаже всички мачове от финалната серия.

3 любопитни факта за хокея


1. Никой не знае откъде идва думата „хокей“. За пръв път се споменава през 1773 в книга описваща различни детски спортове. През 15-век английски градове правят опити да забранят игра наречена „хокий“ (hokie), защото е смятана за опасна. Възможно е произхода на думата да е келтски, но това също е трудно за доказване.

2. Съвременният спорт хокей се появява през 19-ти век, сред английските заселници в Канада. Там се създават първите правила и стандарти. Неслучайно и до днес Канада е световна сила в хокея.

3. Хокеистите са пословично известни със своите сбивания. Безспорно има и шоу-елемент в сблъсъците на терена, не трябва да подценявате силата на емоциите, които кипят въпреки ниските температури.

Топ отбори

 • Nashville Predators

  Основан през: 1998
  Държава: САЩ
  Град: Нешвил, Тенеси
  Конференция: Западна
  Прякор: Хищниците
  Зала: Бриджстоун Арена

 • Pittsburgh Penguins

  Основан през: 1967
  Държава: САЩ
  Град: Питсбърг, Пенсилвания
  Конференция: Източна
  Прякор: Пингвините
  Зала: PPG Paints Арена

 • Chicago Blackhawks

  Основан през: 1926
  Държава: САЩ
  Град: Чикаго, Илинойс
  Конференция: Западна
  Прякор: Ястребите
  Зала: Юнайтед Център

 • Toronto Maple Leafs

  Основан през: 1917
  Държава: Канада
  Град: Торонто, Онтарио
  Конференция: Източна
  Прякор: Кленовете, кленовите листа
  Зала: Еър Канада Център

 • Montreal Canadiens

  Основан през: 1883
  Държава: Канада
  Град: Монреал, Квебек
  Конференция: Източна
  Прякор: Хищниците
  Зала: Бриджстоун Арена