Диамантената лига на живо

Гледай звездите на леката атлетика само по Mtel Sport 2
Mtel Sport 2

Диамантената лига по Mtel Sport 2

Казват, че леката атлетика е царицата на спортовете. Именно затова, през 2017, в ефира на Mtel Sport 2 ще наблюдаваме едно от най-големите спортни събитие в света на леката атлетика – Диамантената лига. Ще излъчим общо 14 турнира – като започнем от Доха в горещия Арабски полуостров през май и стигнем до европейската столица Брюксел през септември.


Diamond League

Ето и пълната програма за 2017

 • 5 май - Доха (Катар)
 • 13 май – Шанхай (Китай)
 • 27 май – Юджийн (САЩ)
 • 8 юни – Рим (Италия)
 • 15 юни – Осло (Норвегия)
 • 18 юни – Стокхолм (Швеция)
 • 1 юли – Париж (Франция)

 

 • 6 юли – Лозана (Швейцария)
 • 9 юли – Лондон (Великобритания)
 • 16 юли – Рабат (Мароко)
 • 21 юли – Монако (Монако)
 • 20 август – Бирмингам (Великобритания)
 • 24 август – Цюрих (Швейцария) – ФИНАЛ 1
 • 1 септември – Брюксел (Белгия) – ФИНАЛ 2

Обратното броене към финалите за 2017 започна


Най-добрите атлети в света се завръщат към състезанията от Диамантената лига след световното първенство. От редовния сезон остана да се проведе само турнирът в Бирмингам на 20 август, преди да започнат двата финала. Първият от тях е само четири дни по-късно в Цюрих. Въпросителните около финалите не са толкова много, но все пак на английска земя ще трябва да бъдат раздадени последните квоти.

В Цюрих ще се състоят финалите в половината от дисциплините, а всеки от 16-те победителя ще получи по 50 000 долара от наградния фонд от 100 000 долара за всяка дисциплина. На турнира „Велткласе” в швейцарския град ще бъдат определени шампионите в дисциплини като 100 метра за мъже, 200 метра за жени, скок височина и скок дължина при мъжете, 100 м с препятствия и троен скок при жените.

Прощалното лято за Юсейн Болт


В Монако ще бъде и последната проверка на Юсейн Болт, а всяко негово участие през това лято ще е прощално със зрителите. Затова няма как да не обърнем малко повече внимание и на тази етап от Диамантената лига. Светкавицата от Ямайка ще търси бляскав завършек на своята бляскава кариера и именно лигата е едно местата, което му дава тази възможност.

Турнирът в Монако е и една от класиките в атлетическия сезон, изпълнен с много високи резултати и страхотни битки според новата система за класиране. Това е реалната завръзка преди финалите и всички са мотивирани да покажат най-доброто от себе си, за да продължат напред в борбата за трофеят.

Шампионите на 2016


Причината Диамантената лига да е сред най-големите турнири в леката атлетика, е че в нея участват най-големите атлети на планетата. Миналата година зрителите имаха възможност да гледат светкавичното бягане на Юсейн Болт. Но - може би изненадващо - краен победител в спринта се оказа неговият сънародник Асафа Пауъл. Сега ще е още по-интересно защото, светкавицата Болт планира да приключи кариерата си след този сезон. Доколкото го познаваме, ще го направи в неговия стил - с победи.

Предишният сезон залага и друга интрига в бягането. Ще успее ли някой да изпревари кенийците на дълги разстояния или африканската страна ще остане пълен хегемон на пистата, така както го направи през 2016. Конкуренцията на полето пък завърши с пълна доминация на европейските спортисти. Ще се промени ли това през предстоящия сезон? Ще разберем от преките излъчвания на Mtel Sport 2!

3 любопитни факта за Диамантената лига


1. Диамантената лига се провежда ежегодно от 2010 година насам. Турнирът е своеобразен наследник на Златната лига и първоначално цели да популяризира леката атлетика извън пределите на Европа. Определено се е справила успешно, защото днес турнирите се провеждат в градове по цялото земно кълбо.

2. Името на Диамантената лига не е избрано случайно. Победителите получават истински диамантен трофей. (Плюс сериозна парична награда, разбира се.) В това отношение този турнир е уникален в световен мащаб.

3. Правилата на лигата не са толкова сложни. Всяка дисциплина се провежда 6 или 4 пъти до финалите. На всяко провеждане атлетите получават по 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 или 1 точка за класирането си от първо до 1 до 8 място. Най-добрите 8 (или 12 в някои дисциплини) получават правото да участват на финала.

Звезди

 • Юсейн Болт Ямайка

  Роден на: 21 август 1986
  Дисциплина: 100 и 200 метра спринт
  Местоживеене: Кингстън, Ямайка
  Лични рекорди: 9,58 секунди на 100 м спринт
  Най-големи отличия: 9-кратен олимпийски шампион

 • Ивет Лалова-Колио България

  Роден на: 18 май 1984
  Дисциплина: 100 и 200 метра спринт
  Местоживеене: Риети, Италия
  Лични рекорди: 10,77 секунди на 100 м спринт
  Най-големи отличия: Европейски шампион

 • Кирани Джеймс Гренада

  Роден на: 1 септември 1992
  Дисциплина: 400 метра спринт
  Местоживеене: Гренада
  Лични рекорди: 43,74 секунди на 400 м спринт
  Най-големи отличия: Олимпийски шампион

 • Мирела Демирева България

  Роден на: 28 септември 1989
  Дисциплина: Скок на височина
  Местоживеене: София, България
  Лични рекорди: 197 см
  Най-големи отличия: Олимпийски вицешампион

 • Тихомир Иванов България

  Роден на: 11 юли 1994
  Дисциплина: Скок на височина
  Местоживеене: Плевен, България
  Лични рекорди: 229 см
  Най-големи отличия: Републикански шампион