Диамантената лига на живо

Гледай звездите на леката атлетика само по Mtel Sport 2
Mtel Sport 2

Време е! Гледай Мирела Демирева на финалното съзтезание от Диаментаната лига по Mtel Sport 2

Вижда се краят на един много вълнуващ сезон на Диамантената лига. Упорито стискахме палци на нашите любимци Ивет Лалова, Мирела Демирева и Тихомир Иванов. Макар да не ни зарадваха с първи места, те се представиха повече достойно и донесоха много приятни емоции на българските си фенове. Дебютантът Тихомир Иванов изненада всички в Рабат като взе сребърния медал и само нелепа контузия ще му попречи да участва на финала. За сметка на това Мирела ще се бори за медал до самия край на Лигата в Брюксел.

Видяхме и завършека на магическата кариера на Юсеин Болт. Мнозина очакваха звездата на леката атлетика да приключи кариерата си купища медали. Той обаче беше детрониран от американеца Джъстин Гатлин, а в последствие се контузи. Тъжно, да, но може би закономерно. Време беше да изгреят нови звезди.


Diamond League

Припомнете си програмата, която проследихме дотук

 • 5 май - Доха (Катар)
 • 13 май – Шанхай (Китай)
 • 27 май – Юджийн (САЩ)
 • 8 юни – Рим (Италия)
 • 15 юни – Осло (Норвегия)
 • 18 юни – Стокхолм (Швеция)
 • 1 юли – Париж (Франция)

 

 • 6 юли – Лозана (Швейцария)
 • 9 юли – Лондон (Великобритания)
 • 16 юли – Рабат (Мароко)
 • 21 юли – Монако (Монако)
 • 20 август – Бирмингам (Великобритания)
 • 24 август – Цюрих (Швейцария) – ФИНАЛ 1
 • 1 септември – Брюксел (Белгия) – ФИНАЛ 2

Мирела Демирева излиза на финала в Брюксел


В Брюксел ще се състоят финалите в 16-те останали дисциплини. Всеки от победителите ще получи по 50 000 долара от наградния фонд. Каквото и да си говорим – доста добра мотивация. Камерите ще следят с особен интерес състезанията на 200 метра спринт при мъжете и 100 метра спринт при жените. Рекордът при мъжете изглежда недостижим, но е възможно да видим изненади при дамите.

Но всички знаем, че българската публика ще очаква с нетърпение друго. Мирела Демирева излиза в борба за медал във високия скок. Трябва да сме честни – гледайки точковия й актив дотук, това ще е трудна задача. С малко късмет и повече страхотни изпълнения обаче... Всичко е възможно.

Какво се случи в Цюрих


Голямата изненада на първия финал беше, че Джъстин Гатлин – човекът, който детронира Юсеин Болт – беше победен. Американецът беше надбяган от Чиджинду Уджа (Великобритания) и Бен Юсуф Мейте (Кот Д‘Ивоар), които разцепиха секундата и завършиха почти едновременно за 9.97. След фотофиниш британецът бе обявен за победител.

За сметка на това на дълги разстояния изненади нямаше. Видяхме поредната тотална кенийска доминация. Показателно е, че в надпреварата на 1500 метра при мъжете, първите шест места бяха окупирани от бегачи от африканската страна, които финишираха в рамките на 1 секунда.

Кои бяха шампионите на 2016


Причината Диамантената лига да е сред най-големите турнири в леката атлетика, е че в нея участват най-големите атлети на планетата. Миналата година зрителите имаха възможност да гледат светкавичното бягане на Юсейн Болт. Но - може би изненадващо - краен победител в спринта се оказа неговият сънародник Асафа Пауъл. Този сезон беше следен с особен интерес защото, светкавицата Болт планираше да приключи кариерата. Това се случи, но по разочароващ за бегача от Ямайка начин. Болт се контузи в последното си бягане и не успя да зарадва милионите си фенове.

Предишният сезон заложи и друга интрига в бягането. Ще успее ли някой да изпревари кенийците на дълги разстояния или африканската страна ще остане пълен хегемон на пистата, така както го направи през 2016. Финалът в Цюрих вече даде отговор на този въпрос. Категорично не. Конкуренцията на полето пък завърши с пълна доминация на европейските спортисти. Ще се промени ли това през предстоящия сезон? Ще разберем от преките излъчвания на финала в Брюксел по Mtel Sport 2!

3 любопитни факта за Диамантената лига


1. Диамантената лига се провежда ежегодно от 2010 година насам. Турнирът е своеобразен наследник на Златната лига и първоначално цели да популяризира леката атлетика извън пределите на Европа. Определено се е справила успешно, защото днес турнирите се провеждат в градове по цялото земно кълбо.

2. Името на Диамантената лига не е избрано случайно. Победителите получават истински диамантен трофей. (Плюс сериозна парична награда, разбира се.) В това отношение този турнир е уникален в световен мащаб.

3. Правилата на лигата не са толкова сложни. Всяка дисциплина се провежда 6 или 4 пъти до финалите. На всяко провеждане атлетите получават по 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 или 1 точка за класирането си от първо до 1 до 8 място. Най-добрите 8 (или 12 в някои дисциплини) получават правото да участват на финала.

Звезди

 • Юсейн Болт Ямайка

  Роден на: 21 август 1986
  Дисциплина: 100 и 200 метра спринт
  Местоживеене: Кингстън, Ямайка
  Лични рекорди: 9,58 секунди на 100 м спринт
  Най-големи отличия: 9-кратен олимпийски шампион

 • Ивет Лалова-Колио България

  Роден на: 18 май 1984
  Дисциплина: 100 и 200 метра спринт
  Местоживеене: Риети, Италия
  Лични рекорди: 10,77 секунди на 100 м спринт
  Най-големи отличия: Европейски шампион

 • Кирани Джеймс Гренада

  Роден на: 1 септември 1992
  Дисциплина: 400 метра спринт
  Местоживеене: Гренада
  Лични рекорди: 43,74 секунди на 400 м спринт
  Най-големи отличия: Олимпийски шампион

 • Мирела Демирева България

  Роден на: 28 септември 1989
  Дисциплина: Скок на височина
  Местоживеене: София, България
  Лични рекорди: 197 см
  Най-големи отличия: Олимпийски вицешампион

 • Тихомир Иванов България

  Роден на: 11 юли 1994
  Дисциплина: Скок на височина
  Местоживеене: Плевен, България
  Лични рекорди: 229 см
  Най-големи отличия: Републикански шампион