Полезна информация

Какво трябва да знам преди да пътувам в чужбина?

1. Какво е Международен роуминг?

Услугата Международен роуминг Ви дава възможност да ползвате вашия мобилен номер, когато пътувате в чужбина. Можете да инициирате изходящи повиквания, да приемате входящи обаждания, както и да изпращате и получавате кратки съобщения в мрежите на повече от 500 чуждестранни оператора от над 210 държави, с които Мтел има роуминг споразумения. Имате възможност да използвате и мобилен интернет в мрежите на повече от 430 оператора от 200 държави. Цената за минута входящ и изходящ разговор, мобилен интернет, както и за изпращане на кратко съобщение в условията на международен роуминг зависят от условията на избраната от Вас роуминг тарифа.

2. Как да активирам услугата Роуминг?

Всеки клиент на договор към Мобилтел може да активира услугата роуминг първоначално като:

 • подпише приложение за избор на тарифен план в Мтел магазин
 • изпрати SMS на съответния кратък номер за избрания роуминг тарифен план
 • се свърже със Сътрудник обслужване на клиенти на *88.

Пълна информация относно условията на роуминг тарифните планове може да намерите тук.

Внимание: От 01.07.2014 г. имате възможност да изберете Алтернативен доставчик на роуминг услуги за гласови повиквания, SMS и мобилен интернет в рамките на Европейския съюз, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Тази възможност е приложима при наличие на сключен договор с Алтернативен доставчик на роуминг услуги. „Алтернативен доставчик на роуминг услуги“ е предприятие, различно от местния доставчик, което предоставя регулирани роуминг услуги на територията на ЕС, при спазване на изискванията на националното законодателство.

За Прима клиентите на предплатени планове „Парти“ и „Стандарт“ услугата роуминг е активирана по подразбиране

3. Какви са цените?

Цената за минута входящ и изходящ разговор, за изпращане на кратко съобщение и за мобилен интернет в условията на международен роуминг, се определя от роуминг тарифните планове на Мтел. Тази цена зависи от зоната, в която попада държавата, съгласно избраната от Вас роуминг тарифа, а за изходящите повиквания - и от направлението им.

Препоръчваме Ви да се запознаете с цените когато планирате пътуване извън България, за да изберете роуминг тарифния план или пакет, който предлага най-добри условия в държавата, в която пътувате.

 

4. Лимит за мобилен интернет в роуминг:

За мобилен интернет в роуминг автоматично е активиран лимит от 117 лв. с ДДС. При достигане на посочената сума, достъпът до мобилен интернет в роуминг се преустановява до началото на следващия таксуващ период. Гласовите повиквания и кратките съобщения не се ограничават. 

Ако имате нужда от повече трафик за мобилен интернет в чужбина и сте абонат на договор, можете да премахнете лимита си. Това може да бъде направено по няколко начина:

 • През www.mtel.bg или в магазините на Мтел.
 • Чрез SMS на номер 17832 с произволен текст (краткото съобщение към 17832 е безплатно от България и се таксува според роуминг тарифния план от чужбина).
 • Чрез автоматичното меню при  безплатно (от ЕС) обаждане на номер +35988137 (от роуминг) и 088137 от България.

Ако сте клиент с предплатена карта, можете да премахнете лимита си, като изпратите SMS на 17834 с текст "stop" (краткото съобщение към 17834 е безплатно от България и се таксува според роуминг тарифния план от чужбина). 

Всеки клиент (на договор или с предплатена карта) получава уведомителни SMS-и при достигане на 80% и 100% от лимита за мобилен интернет в роуминг. 

Информация за използваната сума от лимита можете да получите с безплатно обаждане на номер +35988137 (за страните от ЕС).

5. Обслужване на клиенти в чужбина:

 • през www.mtel.bg.
 • на номер +35988137, безплатен от страните в ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, в останалите държави тарифирането е според роуминг тарифния план (като обаждане към България).
  • Страни от Европейския съюз:
   • Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Гибралтар, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Карибски о-ви (Мартиника, Гваделупа, Френска Гвиана), Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия, Швеция.

6. Как да избегна  неволно използване на мобилен интернет в чужбина?


Преди да заминете в чужбина е желателно да промените настройките на Вашето устройство, така че да избегнете възможния нежелан трафик. Повече информация можете да намерите, като се свържете със Сътрудник обслужване на клиенти *88 или, като посетите магазин на Мтел.

7. Как да избегна нежелан роуминг, ако живея в пограничен район?


Ако се намирате в пограничен район на България и желаете да предотвратите неволно регистриране в мрежата на чужд оператор, е необходимо да преминете на "ръчен" режим (manual) и да изберете Мтел за Ваша мрежа.