Започва финалната фаза на World Grand Prix – пряко по Mtel Sport

Вижте кой ще стане новият световен шампион при жените
Mtel Sport 1 Mtel Sport 2

Волейбол по Mtel Sport 1 Mtel Sport 2

След три седмици на напрегнати битки по целия свят, най-добрите шест отбора в женския волейбол се събират в Китай за финалната фаза от World Grand Prix. Класирането се определи буквално в последните мачове от редовния сезон, а към домакина се присъединиха отборите на Сърбия, САЩ, Италия, Холандия и Бразилия. Отборите ще изиграят по три мача в периода 2-4 август, преди най-добрите четири да се класират за полуфиналите на 5 август.

Олимпийският вицешампион Сърбия беше над всички в редовния сезон, като завърши със 7 победи и само 2 загуби, а останалите пет отбора показаха изравнени сили помежду си. Китай също вероятно ще направи промени в състава си в желанието да финишира като шампион на най-силния ежегоден форум в женския волейбол.

Запознайте се с българските национали


През последните години България се доказа като волейболна нация, най-вече благодарение на успехите на мъжкия национален отбор. Дамите обаче също ни носят много поводи за гордост – от 2009 до 2013 неотменно са в челната тройка в Европейска лига, спечелвайки 2 сребърни и три бронзови медала.

Повечето български волейболистки играят в силните първенства на Франция, Италия, Русия или Турция и със сигурност са калени в здрави битки. Този месец обаче Петя Баракова, Добриана Рабаджиева, Елица Василева, Гергана Димитрова, Нася Димитрова, Христина Русева и компания ще имат нужда от нашата подкрепа, била тя и пред малкия екран. Националният ни селекционер Иван Сефаринов е един от ветераните в треньорската професия в България, като още през 1990 г. изведе ЦСКА до финалната четворка на турнира за Купата на европейските шампиони.

World Grand Prix


Турнирът World Grand Prix е еквивалентът на Световната лига при жените, а огромната конкуренция гарантира зрелищни мачове. В първа група са събрани най-добрите отбори начело с олимпийския шампион Китай, световния шампион САЩ, миналогодишния победител Бразилия и още куп конкурентни и качествени състави като Сърбия, Русия, Холандия, Италия и други.

Както и в последните години турнирът във всяка от двете групи се провежда в две фази. В рамките на три седмици 12-те отбора играят турнири в различни краища на света, като се прави общо класиране и първите шест в група А участват във финалната фаза в Нанкин (Китай). Във втората по сила група В, където се намира и българският отбор системата е същата, за финалната фаза се класират първите 4 отбора.

Топ отбори

 • България

  Основна зала: Булстрад Арена, Русе
  Старши треньор: Иван Сеферинов
  Участия в World Grand Prix: 5
  Титли в World Grand Prix: 0
  Място в ранглистата на FIVB: 142

 • Китай

  Основна зала: Национален олимпийски център, Нанкин
  Старши треньор: Ланг Пинг
  Участия в World Grand Prix: 25
  Титли в World Grand Prix: 1
  Място в ранглистата на FIVB: 1

 • Бразилия

  Основна зала: Ginásio Aecim Tocantins, Кулаба
  Старши треньор: Хосе Роберто Гимараеш
  Участия в World Grand Prix: 24
  Титли в World Grand Prix: 11
  Място в ранглистата на FIVB: 4

 • Полша

  Основна зала: КСЗО, Островец Светокръжки
  Старши треньор: Яцек Навроцки
  Участия в World Grand Prix: 14
  Титли в World Grand Prix: 0
  Място в ранглистата на FIVB: : 22

 • САЩ

  Основна зала: различни
  Старши треньор: Карч Кирали
  Участия в World Grand Prix: 24
  Титли в World Grand Prix: 6
  Място в ранглистата на FIVB: 2