Активиране и тарифи

Прима роуминг е услуга, която е активна за всеки клиент с Прима карта и като такъв можеш да правиш входящи и изходящи повиквания, да изпращаш СМС-и или да използваш мобилен интернет и извън България.

Можеш да деактивраш / активираш повторно услугата „Прима роуминг“ по един от следните начини:

 • чрез SMS (безплатно), изпратен на номер 1781 с текст "start" за активиране или с текст "stop" - за деактивиране.
 • чрез обаждане на *88.

Заявката за активиране трябва да е направена, докато си в мрежата на Мтел (в България) от номера на твоята Прима карта, за която искаш активиране/ деактивиране на Прима роуминг.

Допуска се активиране или деактивиране на услугата веднъж дневно.

Ако се намираш в пограничен район на България и искаш да предотвратиш неволно регистриране към чужд оператор, е необходимо да преминеш на „ръчен” режим (manual) и да избереш Мтел за своя мрежа.

Всички клиенти с Прима карти ползват Стандартната роуминг тарифа Eurotariff като роуминг тарифен план.  

Стандартна роуминг тарифа - EUROTARIFFИзходящо повикване към ЕСИзходящо повикване извън ЕСВходящо повикванеSMSЦена на MB
Зона 1 - Страни в ЕС 0,445 лв. 6,99 лв. 0,117 лв. 0,14 лв. 0,469 лв.
Зона 2 - Страни извън ЕС 6,99 лв. 6,99 лв. 2,99 лв. 1,29 лв. 23,90 лв.


Всички цени са с ДДС.

 • Всички цени са с ДДС.
 • Начин на таксуване на изходящи повиквания от зона 1 към зона 1: първоначален интервал от 30 секунди и последващо таксуване на секунда.
 • Начин на таксуване на входящи повиквания в зона 1 – на секунда, считано от първата секунда.
 • Начин на таксуване за всички останали повиквания: на 60 секунди.
 • Начин на таксуване на мобилния интернет в Зона 1 - на 1 КВ.
 • Начин на таксуване на мобилния интернет в Зона 2 - на 100 КВ.
 • Цената на MMS се определя от зоната, в която се намира клиента с Прима карта. Таксува се трафикът, който е генериран при изпращането и получаването на MMS в роуминг за всеки започнат интервал.
 • Провеждането на видео разговори (изходящи и входящи) се таксуват по цената на гласова телефония, умножена по две.
 • За да инициирате повикване в роуминг е необходима да имате минимална наличност по Прима картата от 0,22лв. за ЕС и 6,99лв. за разговор извън ЕС.
Стандартната роуминг тарифа покрива 2 зони:
Стандартната роуминг тарифа покрива 2 зони:
Зона 1 - Страни от Европейския съюз + Исландия, Лихтенщайн и Норвегия: Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Гибралтар, Гърция, Дания, Естония, Исландия, Испания, Ирландия, Италия, Карибски о-ви (Мартиника, Гваделупа, Френска Гвиана), Кипър, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Малта, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия, Швеция
Зона 2 - Всички останали страни.

Всеки Прима абонат може да получава входящи повиквания и SMS в мрежите на всички роуминг партньори на Мтел. Прима абонатите могат и да извършват изходящи обаждания в мрежите на тези роуминг партньори, в които се поддържа активен Прима роуминг. За да проверите дали в държвата, която ще посещавате се поддържа активен Прима роуминг, както и държавите и операторите, в които може да ползвате услугата за пренос на данни, моля избeрете я от падащото меню:

Внимание: От 01.07.2014 г. имате възможност да изберете Алтернативен доставчик на роуминг услуги за гласови повиквания, SMS и мобилен интернет в рамките на Европейския съюз, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Тази възможност е приложима при наличие на сключен договор с Алтернативен доставчик на роуминг услуги. „Алтернативен доставчик на роуминг услуги“ е предприятие, различно от местния доставчик, което предоставя регулирани роуминг услуги на територията на ЕС, при спазване на изискванията на националното законодателство.

Обажданията към Центъра за обслужване на клиенти от ЕС, Норвегия, Лихтенщайн и Исландия са безплатни, а от всички други държави се тарифират по цени на Стандартната роуминг тарифа.