Активиране и тарифи

Промени в цени за роуминг в ЕС, считано от 06.01.2017 г.

С приет Регламент за изпълнение (ЕС) 2016/2292 на Европейската Комисия се въвежда намаление в цента на минута за входящо повикване при ползване на Националните условия за роуминг (RLAH+) в страни от ЕС/ЕИЗ. Считано от 06.01.2017 г. тази цена е 0,025 лв. с ДДС.

Прима условия за роуминг в сила от 30.04.2016г.

Прима роуминг е услуга, която е активна за всеки клиент с Прима карта и като такъв можеш да правиш входящи и изходящи повиквания, да изпращаш СМС-и или да използваш мобилен интернет и извън България.

Можеш да деактивраш / активираш повторно услугата „Прима роуминг“ по един от следните начини:

 • чрез SMS (безплатно), изпратен на номер 1781 с текст "start" за активиране или с текст "stop" - за деактивиране.
 • чрез обаждане на *88.

Заявката за активиране трябва да е направена, докато си в мрежата на Мтел (в България) от номера на твоята Прима карта, за която искаш активиране/ деактивиране на Прима роуминг.

Допуска се активиране или деактивиране на услугата веднъж дневно.

Ако се намираш в пограничен район на България и искаш да предотвратиш неволно регистриране към чужд оператор, е необходимо да преминеш на „ръчен” режим (manual) и да избереш Мтел за своя мрежа.

 

Всички клиенти с Прима карти ползват Национален план за роуминг в ЕС/ЕИЗ.  

Националенплан за роуминг в ЕС/ЕИЗМинута изходящо гласово повикване към страна от ЕС/ЕИЗ (включително България)Минута изходящо гласово повикване към страни извън ЕС/ЕИЗМинута Входящо гласово повикванеSMSТрафик на данни на 1 МВ
Зона 1 - Страни в ЕС/ЕИЗ По национален тарифен план плюс надценка в размер на 0.117 лв. *   6,99 лв.

0,026 лв. в сила до 05.01.2017

0,025 лв. в сила от 06.01.2017

По национален тарифен план плюс надценка в размер на 0,046 лв. ** По национален тарифен план плюс надценка в размер на 0,117 лв. ***
Зона 2 - Страни извън ЕС/ЕИЗ 6,99 лв. 6,99 лв. 2,99 лв. 1,29 лв. 24,48 лв.

Всички цени са с ДДС.

 • * Включените в националния тарифен план минути за изходящи гласови повиквания към други национални мрежи (фиксирани или мобилни) се ползват и за изходящи повиквания към страни от ЕС/ЕИЗ (включително България), като се добавя надценка в размер на 0.117 лв. с ДДС на минута. Цената на изходящо повикване след изчерпване на включените минути, както и при липса на такива в тарифния план се формира съгласно определената в тарифния план цена за гласово повикване към други национални мобилни/фиксирани мрежи плюс надценка в размер на 0.117 лв. с ДДС на минута, но не може да надвишава 0.445 лв. с ДДС на минута;
 • ** Включените в тарифния план SMS-и към други национални мобилни мрежи се ползват и за SMS-и в роуминг, изпращани от страни  в ЕС/ЕИЗ (включително към България), като се добавя надценка в размер на 0.046 лв. с ДДС на SMS. Цената на SMS след изчерпване на включените в тарифния план SMS-и, както и при липса на такива в тарифния план се формира съгласно определената в него цена за SMS към други национални мобилни мрежи плюс надценка в размер на 0.046 лв. с ДДС на SMS, но не повече от 0.14 лв. с ДДС на SMS;
 • *** Включените в тарифния план МВ за мобилен интернет  в Мрежата на Мтел  се ползват и за мобилен интерент в страни от ЕС/ЕИЗ, като се добавя надценка в размер на 0.117 лв. с ДДС на МВ. След изчерпване на включените в тарифния план МB, както и при липса на такива в националния тарифен план, цената се формира съгласно посочената в тарифния план цена на МB и надценка в размер на 0.117 лв. с ДДС на МВ, но не повече от 0.469 лв. с ДДС на МB;
 • Начин на таксуване на изходящи повиквания от зона 1 към зона 1: първоначален интервал от 30 секунди и последващо таксуване на секунда.
 • Начин на таксуване на входящи повиквания в зона 1 – на всяка секунда, считано от първата секунда.
 • Начин на таксуване за всички останали повиквания: на всеки 60 секунди.
 • Начин на таксуване на мобилния интернет в Зона 1 - на 1 КВ.
 • Начин на таксуване на мобилния интернет в Зона 2 - на 100 КВ.
 • Цената на MMS се определя от зоната, в която се намира клиента с Прима карта. Таксува се трафикът, който е генериран при изпращането и получаването на MMS в роуминг за всеки започнат интервал.
Стандартната роуминг тарифа покрива 2 зони:
Стандартната роуминг тарифа покрива 2 зони:
Зона 1 - Страни от Европейския съюз + Исландия, Лихтенщайн и Норвегия: Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Гибралтар, Гърция, Дания, Естония, Исландия, Испания, Ирландия, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Малта, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия, Швеция, както и присъединените отвъдморски територии - Карибски о-ви  (Гваделупа, Френска Гвиана, Мартиника), Реюнион, Сен-Бартелеми, Сен-Мартен, Азорските острови, Мадейра и Канарските острови. 
Зона 2 - Всички останали страни.

Всеки Прима абонат може да получава входящи повиквания и SMS в мрежите на всички роуминг партньори на Мтел. Прима абонатите могат и да извършват изходящи обаждания в мрежите на тези роуминг партньори, в които се поддържа активен Прима роуминг.

Прима условия за роуминг в сила до 30.04.2016г.